Původ příjmení
Text dotazu
Dobrý den, zajímalo by mě, jaký je původ příjmení Stočes.
Odpověď
Dobrý den,
nejznámější a nejobsažnější příručky, zabývající se příjmením, bohužel příjmení Stočes neuvádějí. (MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8. nebo MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená. Praha: Epocha, 2002. ISBN 80-86328-10-4. aj.)
Nabízí se svým základem podobnost s příjmením Pačes - ( z pačesy = vlákna získaná při česání lnu; též vlasy; též z osobního jména Pačeslav, Páč, Pačej
(pač je 2.stupeň příd. jm. paký = silný). Zdroj: MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8.)
Další zdroj, viz níže, který nabízí vysvětlení Vašeho příjmení takto:
S. 172: Stočes - kdo má sto kudrn, t.j. množství pačesů na hlavě
KOTÍK, Antonín. Naše příjmení: studie ku poznání příjmení československých, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu.Praha: Nákladem A.Kotíka. 1897.
Se svým dotazem se můžete obrátit na Jazykovou poradnu Ústavu pro český jazyk AV ČR http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
08.03.2011 09:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu