původ příjmení
Text dotazu
Prosím o pomoc při hledání původu příjmení Šimbera,
Ellinger, Skladaný, Kudera a Ohaňka. Děkuji mnohokrát.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Šimbera je místního původu (podle jména osady - Šimberk) přidáním koncovky -a.
Příjmení Ellinger se nám v dostupných příručkách o původech a významech příjmení nepodařilo nalézt. Můžete se ještě zkusit obrátit na Ústav pro jazyk český AV ČR (http://www.ujc.cas.cz ), zda by Vám kolegové nedokázali více pomoci.
Co se týče příjmení Skladaný, nalezli jsme pouze variantu Skládaný - toto příjmení bylo odvozeno z příčestí minulého slovesa skládat.
Příjmení Kudera vzniklo od německého slova obecného významu "Kuder" = koudel; dolnoněmecky "Kuder" = divoká kočka, kuna.
Příjmení Ohaňka zřejmě patří do skupiny příjmení odvozených od domovních znaků nebo názvů domů. Ohaňka (dále také Voháňka, Ohanka, Wohanka) odvozeno od "oháňky zlaté".
Dle statistik četnosti jmen a příjmení v ČR žilo k 15.7.2009 na našem území 68 mužů a 72 žen s příjmením Šimbera/Šimberová, 63 mužů a 79 žen s příjmením Ellinger/Ellingerová, 21 mužů a 16 žen s příjmením Skladaný/Skladaná, 156 mužů a 158 žen s příjmením Kudera/Kuderová a 7 mužů a 9 žen s příjmením Ohaňka/Ohaňková.
Použité zdroje:
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2010. Str. 98, 169. ISBN 978-80-86781-03-8.
* BENEŠ, Josef. O českých příjmeních. Praha: Nakladatelství Československé akademie věd, 1962. 355 s. ; 21 cm + errata (2 s. ; 19 cm), + příl. (Studie a prameny ; sv. 14).
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení: studie ku poznání příjmení československých, jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Praha: Jan Kotík, 1897. Str. 1477. Volně dostupné také v digitalizované podobě v rámci digitální knihovny Kramerius - http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/20578109 .
* portál KdeJsme https://www.kdejsme.cz/
Další prohlédnuté publikace:
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Praha: Epocha, 2002. 319 s. ISBN 80-86328-10-4.
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie nejčastějších příjmení. Díl 2. Praha: Epocha, 2003. 381 s. ISBN 80-86328-30-9.
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená aneb Příjmení pod mikroskopem. Praha: Epocha, 2004. 298 s. ISBN 80-86328-58-9.
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. Sv. 1-2. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. ISBN 80-7044-212-3.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
03.01.2012 09:04
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu