-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den,
Chtěla bych se zeptat jak, případně z čeho bylo odvozeno,jaký má význam a kde ( v jaké zemi) vzniklo příjmení-Zelinka (Zelinková)
Dobrý den,
informace k původu příjmení hledáme v dostupné literatuře, viz přehled publikací níže.
Uvedené informace jsou tedy kompletní, které se nám podařilo k příjmení Zelinka dohledat. Příjmení Zelinka je zdrobnělá podoba příjmení Zelina, které má původ v apelativu (tj. slovo obecného významu) zelina= zelená bylina. Dále se uvádí původ v osadním jménu Zelenov, mluví se ovšem také obecně o místních jménech se zelenou barvou v názvu. Dále se mohlo jednat o pojmenování člověka se zelenou, tedy nezdravou barvou - churavce. Občas i dnes můžete slyšet "vypadá jako zelinka".
Z výše uvedeného by tedy vyplývalo, že se jedná o české příjmení, které nebylo převzato z žádného cizího jazyka. Bohužel to nemůžeme s jistotou potvrdit. U příjmení není uvedeno ani žádné datum, které by dokládalo jeho přibližné stáří.
Pokud by Vás zajímaly podrobnější informace o příjmení, můžete se obrátit na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR (http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/zakladni-kontakty.html).
Informace o počtu nositelů příjmení Zelinka v České republice, jejich věkový průměr či lokality s místem jejich výskytu naleznete na stránkách http://www.kdejsme.cz/ nebo http://www.nasejmena.cz/nj/cetnost.php.
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Vyd. 2. Praha: Epocha, 2002. 319 s. ISBN 80-86328-10-4.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka. Vyd. 1. Praha: Epocha, 2003. 381 s. ISBN 80-86328-30-9.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem. 1. vyd. Praha: Epocha, 2004. 298 s. ISBN 80-86328-58-9.
KOTÍK, Antonín. Naše příjmení: studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Nové vyd. V Praze: Nákladem Jana Kotíka, 1897. 288 s.
Jazyk, lingvistika a literatura
--
Národní knihovna ČR
08.10.2015 16:04