původ jména Vojvodík
Text dotazu
Dobrý den, chci se zeptat na původ jména Vojvodík.
Podle dostupných informací by se mohlo jednat o odvození ze šlechtického
titulu vojvoda,voivoda,vévoda,od něhož je užíváno názvu území na kterém
vládnul - vojvodství,vojvodina.Další možný výklad je odvozen od
vojevůdce,vojvodca. Bydlím na Valašsku ve Velkých Karlovicích, jež bylo
historicky děleno na vojvodství kozlovské,rožnovské a vsacké(vsatské).Na
Velké Karlovice si činily nárok podle dobových pramenů jak rožnovské tak
vsetínské panství.Nejstarším nositelem tohoto jména(ve VK) byl jakýsi
Wojwodík, pravděpodobně židovského původu,o kterém se píše,že patřil mezi
prvmí osadníky Velkých Karlovic-žil na kopci Soláň-datace 18.století.Po
dalších nositelích tohoto jména v minulosti jsem nepátral,přímá rodinná
linie dosahuje min. 200 let zpět dle vyprávění prarodičů,jejich vzpomínek a
stáří chalupy ve které bydleli.Budu rád za jakoukoliv pomoc v hledání původu
tohoto jména,zvláště by mě zajímalo proč se změnila koncovka.Z výše
uvedeného by spíš vyplývalo přijímení vojvodin či vojvoda, ne vojvodík
Odpověď
Dobrý den,
ano, vojvoda byl titul volených knížat v Sedmihradsku, Moldavsku a Valašsku.
Příjmení tedy mohl získat někdo, kdo měl s rodinou voleného vojvody co do činění. Dá se však předpokládat, že převážná část těchto příjmení vznikla, podobně jako v případě příjmení Císař (Císařík), Král či Šafář (Šafařík), na základě fyzické či jiné podobnosti přezdívaného s úřadujícím pánem.
Nositelem tohoto jména se mohl stát také ten, kdo se choval nadřazeně vůči svému okolí apod. Zdrobňující přípona -ík poukazuje na to, že nositel tohoto jména mohl být malého vzrůstu či syn člověka, kterému bylo přezdíváno Vojvoda.
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.1. vyd.Praha : Epocha, 2004.ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka.1.vyd.Praha :
Epocha, 2003.ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
* Ottův slovník naučný : illustrovaná encyklopedie obecných vědomostí. Praha : Otto, 1888-1909.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
03.03.2011 15:25
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu