původ jména Měsíček
Text dotazu
Dobrý den,
zajímal by mě původ jména "Měsíček".
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Měsíček, Měsíčková vzniklo podle knihy Moldanové, D. "Naše příjmení" jako zdrobnělina z apelativa (= slovo obecného významu) měsíc, vyjadřovalo přezdívku pro člověka s kulatou tváří.
Pro zajímavost ještě uvádíme, že dle statistik ze serveru www.nasejmena.cz žilo v roce 2012 v České republice 204 mužů s příjmením Měsíček (s věkovým průměrem 42 let) a 199 žen s příjmením Měsíčková (s věkovým průměrem 47 let). Nejčastěji pak tito žili/žijí v Kyjově, Hodoníně či Plzni. Další statistické údaje je možné najít na zmíněných stránkách www.nasejmena.cz.
Zdroje:
http://www.nasejmena.cz
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. upr. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.06.2013 09:44
původ jména Měsíček píše:
Pátek 26.05.2017 13:40
Dobrý den, zajímalo by mě, zda je možná souvislost jména se šlechtickým rodem Měsíčků z Výškova nebo se mohlo vyvinout nezávisle?
PSK - admin píše:
Pátek 26.05.2017 15:32
Dobrý den,
souvislost může i nemusí být. V českém jazykovém prostředí neexistuje zřetelný rozdíl mezi vnější podobou šlechtických a nešlechtických příjmení. Šlechtická příjmení vznikala dříve než příjmení měšťanů a svobodných sedláků (nejpozději - koncem 18. století dostali příjmení bezzemci a čeleď). Úvahy o původu jednotlivých příjmení jsou obvykle pouhými lingvistickými hypotézami ohledně jejich vzniku - důvodů, proč ke konkrétnímu jedinci či rodu bylo přiřazeno konkrétní příjmení, mohly být ve skutečnosti velice rozmanité, a jen velmi vzácně se dají přesně doložit.
Pro širší informace ohledně procesu vzniku českých příjmení doporučujeme stať prof. Dobravy Moldanové Jak vznikala naše příjmení, která je součástí příručky Naše příjmení (MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2004.).
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu