puvod jmen
Text dotazu
Dodrý den ,
chtela bych se zeptat na puvod a význam techto názvu a jmena
Veleslavín , U Sadu (ulice ) a Frýbort.
Odpověď
Dobrý den,
Příjmení /"Frýbort"/ mohlo vzniknout ze staročeského slova /"frívort"/ - "vydatná snídaně" nebo z osobního jména /"Friebert"/ (se změnou /"- e -"/ na /"- o -"/).
Dle statistik Ministerstva vnitra (stav ke dni 28. 5. 2007) žije na území ČR 180 mužů a 207 žen s příjmením Frýbort / Frýbortová.
Místní jméno /"Veleslavín"/ vzniklo zřejmě z původního osobního jména /"Veleslav"/.
Bohužel, nepodařilo se nám najit informaci o původu názvu ulice /"U Sadu"/.
Zřejmě ulice byla pojmenovaná podle sadu, který se nacházel v okolí.
Zdroje:
* Moldanová, D.: Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2004
* Beránek, B. - Podobský, M. - Tryml, M. - Zavřel, J. (edd.): Kniha o Praze 6. Praha: Vydavatelství a nakladatelství MILPO, 2004
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
20.03.2009 12:04
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu