původ a význam slova \"klozet\"a \"toaleta\"
Text dotazu
Jak a kdy se do češtiny dostala slova \"klozet\" a \"toaleta\" (ve významu \"záchod\") a jaký je jejich původní význam?
Odpověď
Dobrý den,
uvádíme Vám význam následujících slov:
T o a l e t a
"toaleta, oblek; záchod (vl. oblékárna). Z fr. toilette od toile, plátno z lat. téla z tex-la k texere tkáti"
In: In: Holub, Josef, Lyer, Stanislav. Stručný etymologický slovník jazyka českého se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím. Praha : SPN, 1978, s. 227.
(fr. toilette) , termín převzat z francouzštiny; původně slovo označovalo lněnou pokrývku, položenou přes stolek, do kterého se ukládaly šperky, později slovo označovalo všechny věci, které se na tomto stolku nacházely; "...pak dává se toto jméno oblékárně, pokoji to spojenému s ložnicí, po případě ještě s koupelnou a šatnou. "
Podle Ottova slovníku naučného. D. 25 : T-Tzschirner. Praha : J.Otto, 1906, s. 505.
Toaleta (ps. též toileta, toiletta)
- dámský šat do společnosti ...
- zast. úprava zevnějšku, způsob oblečení (o osobách mužských),
- upravování zevnějšku, strojení, oblékání
- dámský pokojový stolek se zrcadlem určený pro úpravu zevnějš, toaletka
- " místnost sloužící k úpravě zevnějšku; záchod, obyč. s větší předsíní
pro úpravu zevnějšku " (jako příklady literárního výskytu uvedeni
K.V.Rais, Adolf Heyduk, čas. Trn)
In: Příruční slovník jazyka českého. D. 6 : T-Vůzek. Praha : SPN, 1951-1953, s. 164.
K l o z e t
"klozet, splachovací záchod. Z angl.(water) closet vl. uzavřená místnost s vodou; angl. water voda (něm. Wasser) a angl. close zavříti z lat. clausus (ptc. [participium, příčestí] od claudere) zavírat."
In: Holub, Josef ; Lyer, Stanislav. Stručný etymologický slovník jazyka českého se zvláštním zřetelem k slovům kulturním a cizím. Praha : SPN, 1978, s. 227.
Machkův Etymologický slovník jazyka českého (Praha : NLN, 1997) žádný z termínů neobsahuje.
Zmíněn u hesla toaleta: "... 4. místnost (zpravidla spojená s klozetem) k úpravě zevnějšku; euf. klozet, záchod."
In: Slovník spisovného jazyka českého. D. 2 : H-L. (Praha : Academia, 1989) , s. 179.
Jediný časový údaj o literárním výskytu jsem našla v knize: Šolc, Radomil.
Kam i císař pán chodil pěšky. Praha : Olympia, 1998, s. 166:
"Vrchní zdravotní rada prof. UK Gustav Kabrhel již na konci 19. stol. přednášel, že "klozet - toť dítko kanalizační soustavy".
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
25.02.2008 14:07
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu