-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den,
chtěl bych získat více informací o původu a významu příjmení Kapinus. Toto příjmení se u nás vyskytuje převážně v okolí Moravských Budějovic. Zatím mám dohledán výskyt příjmení od počátku 18 stol. do dneška.
Děkuji za odpověď.
Dobrý den,
na význam a původ příjmení Kapinus jsme bohužel nenarazili ani v jednom z výkladových slovníků příjmení.
Slovo velmi blízké Vašemu příjmení se nám však podařilo vyhledat v knize Slownjk česko-nemecký Josefa Jungmanna, kde „kapina =čepice kanovnická“ (kanovník-duchovní, kněz).
(http://kramerius.nkp.cz/kramerius/MShowPageDoc.do?id=4553190)
Podobné lze najít v Česko-německém slovníku Grammaticko-fraseologickém: „Kápě-z latinského capitium = kukla, přikrytí hlavy, z něhož jen obličej vyhlédá.“
(http://kramerius.nkp.cz/kramerius/MShowPageDoc.do?id=5115711&mcp=&author=&s=djvu&p_ind=681&x=0&y=0)
Toto je ale opravdu nejvíce, co jsme k příjmení schopni dohledat a můžeme se jen domnívat, že je dané příjmení odvozena právě od mnišské, či jiné kapuce.
Pro zajímavost můžeme odkázat na internetové stránky, které možná znáte a kde naleznete údaje o četnosti výskytu příjmení u žen i mužů, rozložení dle jednotlivých krajů či věkový průměr.
http://www.kdejsme.cz/prijmeni/Kapinus/hustota/ či http://www.nasejmena.cz/nj/cetnost.php?id=134557&typ=prijmeni
Z vašeho popisu vyplývá, že jste v dohledávání původu příjmení Kapinus pokročil/a již úctyhodně daleko. Přesto pro jistotu přikládám odkaz na oblastní archivy, kde jsou uloženy matriční knihy přibližně od poloviny 17. století do konce 19. století (http://portal.gov.cz/wps/portal/_s.155/696?kam=kategorie&kod=0005), přičemž většinu matričních knih je v současné době možno nalézt na internetu v digitalizované podobě, což může Vaše hledání usnadnit (http://www.genealogie.cz/aktivity/digitalizace/).
Více rad při dohledávání původu příjmení Vám mohou poskytnout profesionální genealogové:
http://www.genea.cz/informace/genealogove/
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem. 1. vyd. Praha: Epocha, 2004. 298 s. ISBN 80-86328-58-9.
KOTÍK, Antonín. Naše příjmení: studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Nové vyd. V Praze: Nákladem Jana Kotíka, 1897. 288 s.
KNAPPOVÁ, Miloslava. Naše a cizí příjmení v současné češtině. Liberec: Tax Az Kort, 2002. 256 s. ISBN 80-238-8173-6.
Jazyk, lingvistika a literatura
--
Národní knihovna ČR
28.01.2016 01:57