První kavárna v českých zemích
Text dotazu
Vážení přátelé, prosím o ověření mé odpovědi na otázku : Kdy a kde a kým byla otevřena vůbec první kavárna v českých zemích.Dle mých informací to bylo v roce 1702 v Brně Turkem Ahmedem.
Odpověď
Dobry den, o kavarnach a kavarenstvi vyslo u nas nekolik knih. Bohuzel se vetsinou zameruji na kavarny v Praze. Vase udaje o prvni kavarne potvrzuje svym zpusobem kniha ALTMAN, Karel, KUDELKOVA, Lenka, FILIP, Vladimir. Zmizely svet brnenskych kavaren. Brno: Nakladatelstvi "Josef Filip 1938", 2008. Signatura NK CR 54 A 3854. Neni tam ale primo napsano, ze se jedna o prvni kavarnu v ceskych zemich.
Brnenske kavarny pred 1. svetovou valkou. "... V Brne zalozil prvni stalou kavarnu v roce 1702 Turek Achmet, kteremu kavarnickou koncesi udelila mestska rada, protoze se za nej primluvil sam vidensky arcibiskup a take prosluly obrance hlavniho mesta monarchie prave pred Turky hrabe Kollonitsch...."
HEINL, Oliver, LEOPOLD, Nicole, STUDNICKA, Libor. Prazske kavarny. Padesat nejzajimavejsich prazskych kavaren. Norimberk: Art of Slide, 1996. Signatura NK CR 54 H 246501 "Pote, co se pozitek z kavy v 17. stoleti rozsiril po Evrope, vznikaly zde take prvni kavarny. Prvni prazska kavarna byla zalozena v roce 1712..."
BENDOVA, Eva, DVORAK, Tomas, HRODEK, Dominik, KORINKOVA, Sarka. Prazske kavarny a jejich svet. Praha: Paseka, 2008. Signatura NK CR 54 D 151801 "...Nejlepe vypovidaji o svete zmizelych kavaren zapisky jejich slavnych navstevniku. Znalec prazskych realii a spisovatel Vaclav V. Stech, ktery byl v Unionce castym hostem, napsal, ze prazske kavarnictvi ma uslechtily zaklad, nebot ho zalozil spisovatel. Pricestoval z Damasku. Onim prvnim kavarnikem byl Jiri Deodat nebo take Gordos Hatalah il Demeški, ktery se roku 1704 objevil ve Vidni, odkud jeho kroky vedly do Prahy. "Jiri Deodat pametliv byl predevsim reklamy, a tou mu byl ve svrchovane mire turecky oblek. V tom pocal choditi po ulicich prazskych, maje dreveny tac se dzbanem vrele cerne kavy na hlave, v pravici panev se zhavym uhlim, v levici truhlicku s koflicky a cukrem. Prazane vitali Deodata s jasotem. O jeho libezny napoj byl takovy shon, ze jiz zahy koupiti si mohl pravo mestanske a privilegium kavarny." Prvni kavarnu si zalozil v roce 1711..."
Jak je videt, udaje ruznych zdroju se trosku lisi.
"...Ani české země nezůstaly v nástupu kaváren pozadu. První z nich otevřel Turek Ahmed již počátkem 18. století v Brně. Roku 1714 Arab Deodat otevřel první dvě pražské kavárny U zlatého hada a U Tří pštrosů...."
Zdroj:
http://utulne.centrum.cz/rady-a-navody/2006/10/10/clanky/kavarny-mista-vonavych-setkani/.
Obor
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
25.02.2009 16:24
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu