Proč se říká prodlužovačce "pes"
Text dotazu
Proč se říká prodlužovačce "pes"? Přesná formulace dotazu: Proč se říká elektrické prodlužovačce hovorově "pes"? Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
jedná se o hovorový název, lze těžko objasnit. Snad že připomíná psa na vodítku, většinou zastrčené pod stolem...? Slovo pes se používá i v mnoha přenesených významech, viz níže.
V každém případě se můžete pro odbornější vysvětlení obrátit na Ústav pro jazyk český AV ČR http://www.ujc.cas.cz/.
http://cs.wiktionary.org/wiki/pes
pes
etymologie (podobně i v tištěné podobě etymologických slovníků) Lze najít ve všech slovanských jazycích od praslovanského *pьsъ, které je slovanskou inovací proti původnímu indoevropskému *ḱu̯on-. Výklady původu jsou nejednoznačné, může být odvozeno od vábícího citoslovce ps!. Jiný výklad uvádí původ od zvyku psů značit močením, tedy od kořene pis- souvisejícího se slovy pištěti (tj.téci) a vypiskovati se.
podstatné jméno
rod mužský životný
šelma chovaná jako domácí zvíře
Pes je nejlepší přítel člověka.
samec psa
Krycí pes i chovná fena musí být zaregistrováni v Plemenné knize.
(přeneseně) nedobrý, krutý (člověk)
Být na někoho jako pes.
(železničářský slang) kolejová zarážka
(slangově, v elektrotechnice) prodlužovací kabel zakončený více zásuvkami Kam to mám zapojit? – Dole pod stolem je pes. Když tam nebude volná zásuvka, vytáhni tu plochou zástrčku.
(oděvnický slang, ve zkrácené formě) polyester Přines mi ty punčochy ze psa/z pesa.
http://cs.wikipedia.org/wiki/Prodlu%C5%BEovac%C3%AD_kabel
Jednofázové s vidlicí na jednom konci a mnohonásobnou zásuvkou (hovorově „pes“), případně dalším zařízením na druhém konci.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
04.06.2013 08:28
NTPT píše:
Úterý 29.09.2015 15:44
Protože se v branži trochu kolem elektriky pohybuji, vznik termínu pes pro prodlužovačku objasním. Nejprve se pro prodlužovačku s více zásuvkama na konci v jedné řadě říkalo "jezevčík" podle délky tělesa se zásuvkami. To se postupně skrátilo na "pes" a když už z termínu "pes" nebyla zřejmá souvislost s délkou toho koncového bazmeku se zásuvkamna, rozšířilo se označení "pes" na všechny prodlužovací šňůry bez rozdílu.
Filip píše:
Středa 20.05.2020 23:02
Je to ještě jinak. PES je anglická zkratka pro Power Extension Socket, neboli zásuvka pro prodloužení napájení. Jezevčík jsem slyšel snad jen jednou v životě a to asi z důvodu, že je to pes, ale hoodně dlouhej :D
Adam píše:
Úterý 11.08.2020 12:19
přesně tak zkratka PES je z anglického Power Extension Slot - PES
Tomáš Fiedler píše:
Pátek 10.09.2021 14:12
PES - power extension strips
power strip - multizasuvka
extension - prodluzka
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu