-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den,
čekajíc na autobus do školy jsem si povšimla, že jedna z kolem projíždějících linek má jako konečnou stanici jakési Násirovo náměstí.
Toho pána si spojuji především se Suezskou krizí a nevím, proč by si v takovém případě zasloužil vlastní náměstí.
Dobrý den,
názvy ulic jsou odvozeny od důležitých představitelů kultury, politiky, vědy, literatury, tak i podle událostí. Názvy ulic a náměstí se neorientují pouze na ryze české osoby a události, ale také světové.
Násirovo náměstí v Modřanech nese svůj název od r. 1971, a to podle Gamála Abdala Násira (1918-1970), což byl egyptský politik.
Stál v čele organizace Svobodných důstojníků, která v roce 1952 uskutečnila státní převrat a svrhla monarchii. Jeho politická kariéra byla závratná - od roku 1953 byl vrchním velitelem ozbrojených sil, poté v letech 1954-56 následovala předsedy vlády, mezi lety 1956-58 se stal prezidentem Egyptské republiky, od 1958 byl prezidentem Sjednocené arabské republiky.
Proslavil se výstavbou Asuánské přehrady, angažoval se ve válkách s Izraelem a znárodněním Suezského průplavu. Ve své politice se orientoval na spolupráci se SSSR.
Literatura:
AUGUSTA, Pavel a ZDEŇKOVÁ, Marie. Ilustrovaná encyklopedie osobností v názvech pražských ulic a náměstí. Vyd. 1. Praha: Milpo media, 2006. 199 s. Pragensie; sv. 40. ISBN 80-87040-03-1.
LAŠŤOVKA, Marek a kol. Pražský uličník: encyklopedie názvů pražských veřejných prostranství. 1. vyd. Praha: Libri, 1997-2012. 3 sv. ISBN 80-85983-23-0.
MUTÍNSKÝ, Miloslav aj. Dějiny 20. století: encyklopedie politického, ekonomického a kulturního dění. Překlad Petr Křivský. 1. vyd. Praha: Mladá fronta, 1994. 423 s. ISBN 80-204-0403-1.
Odkaz:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Gam%C3%A1l_N%C3%A1sir
Historie a pomocné historické vědy. Biografické studie
--
Národní knihovna ČR
10.11.2016 08:06