Problemata haec miscellanea
Text dotazu
Vážení, marně se snažím pátrat po českém překladu spisku Jan Amos Komenský - Problemata haec miscallanea (česky: Smíšené problémy). V které knihovně bych českou verzi mohl najít? Moc děkuji za pomoc.
Odpověď
Dobrý den,
původní výtisk Problemata (haec) miscelanea z roku 1612 uchovává státní archiv ve Wiesbadenu. Z vydání na území České republiky je možné dílo nalézt v těchto souborných publikacích:
- Korrespondence Jana Amosa Komenského: listy Komenského a vrstevníků jeho. Praha: Česká akademie císaře Františka Josefa pro vědy, slovesnost a umění, 1902.
- Veškerých spisů Jana Amosa Komenského I. Brno: Ústřední spolek jednot učitelských na Moravě, 1914. Komentované vydání.
- Dílo Jana Amose Komenského 1. Vyd. 1. Praha: Academia, 1969.
Informace o českém překladu Smíšené problémy (též Rozmanité problémy / Směs otázek /Jiné problémy / Rozličné otázky) není uvedena v katalozích NK ČR, komeniologických institucí a v těchto zdrojích:
- ZÍBRT, Čeněk. Bibliografie české historie. Díl pátý. Praha, Nákladem České akademie císaře Františka Josefa pro vědy, slovesnost a umění 1912.
- NOVÁK, Jan Václav a HENDRICH, Josef. Jan Amos Komenský: jeho život a spisy. V Praze: Dědictví Komenského, 1932.
- Soupis děl J.A. Komenského v československých knihovnách, archivech a museích. 1. vyd. Praha: SPN, 1959.
- BRAMBORA, Josef. Knižní dílo Jana Amose Komenského: Studie bibliografická. 2. vyd. Praha: SPN, 1957.
- POKORNÝ, Zdeněk. Bibliografie knižních komenian 1945-1982. Praha: Ústav školských informací při Ministerstvu školství ČSR, 1984.
- BRTOVÁ, Bohuslava. Díla J. A. Komenského v Základní knihovně - Ústředí vědeckých informací ČSAV. Praha: Základní knihovna - Ústředí vědeckých informací Československé akademie věd, 1991.
- BROŽEK, Ivo. Jan Amos Komenský: Bibliografie děl ve fondech knihovny. Ústí nad Labem: Ústřední knihovna pedagogické fakulty Univerzity Jana Evangelisty Purkyně, 1992.
Věnování disputace „Rozmanité problémy“ (1612) Stanislavu a Ondřejovi Jahodinským z Matcze a Danielu Breslerovi obsahuje kapitola Příležitostné básně ve: Vybrané spisy Jana Amose Komenského: výbor z projevů literárněteoretických, literárněhistorických, beletristických, esejistických, kazatelských a básnických. Svazek 7, Díla slovesného umělce. 1. vyd. Praha: SPN, 1974.
Pro další konzultace vašeho dotazu se můžete obrátit na Oddělení pro studium a edici díla Jana Amose Komenského FLÚ  AV ČR (http://komeniologie.flu.cas.cz), Studovnu rukopisů a starých tisků Moravské zemské knihovny (http://www.mzk.cz/studovny/studovna-rukopisu-starych-tisku) a další instituce, přístupné na: http://www.j-a-komensky.cz/?id=komeniologicke_instituce.
Částečný český překlad tohoto spisu byl publikován v časopise Křesťanská revue v roce 1962. (http://aleph.nkp.cz/F/?func=direct&doc_number=000083686&local_base=SKC)
Obor
Filozofie a náboženství
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
11.12.2012 16:00
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu