Příjmení Týfa
Text dotazu
Dobrý den,
ráda bych Vás poprosila o dohledání původu, případně významu jména Týfa a
jeho přechýlené podoby Týfová.
Odpověď
Dobrý den,
dle knihy "Naše příjmení" bylo příjmení Týfa odvozeno z domácí podoby ženského osobního jména Stefanie (cizí podoba českého jména Štěpánka, cizí počeštěnou podobou je Štefánie, Štefana, jedná se o jméno řeckého původu, vzniklo jako ženská podoba mužského jména Štěpán, které je možné vykládat jako "věnec, věncem korunovaný, vítěz"). Příjmení mohlo být odvozeno také od slova tyfka = orobinec.
Ke dni 15.7.2009 žilo v České republice 100 mužů a 97 žen s příjmením Týfa/Týfová.
Použité zdroje:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8.
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat? 4., přeprac. a dopl.vyd. Praha : Academia, 2006. ISBN 80-200-1349-0.
* Statistiky Ministerstva vnitra ČR:
http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
20.09.2011 13:01
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu