Příjmení Štefka
Text dotazu
Dobrý den.
Chtěl bych se prostřednictvím této aplikace zeptat především na význam (nebo cokoliv dostupného o) příjmení "Štefka", který chci zapracovat do genealogické rešerše. Mnohokrát Vám děkuji!
Odpověď
Dobrý den,
dle knihy "Naše příjmení" bylo příjmení Štefka odvozeno ze slovanské, latinské či německé podoby osobního jména Štěpán (Štefan, Stefan). Jméno Štěpán je řeckého původu (Stefanos) = věnec, ověnčený vítěz).
V roce 2012 žilo v České republice dle statistik Ministerstva vnitra ČR a serveru "Naše jména"  527  mužů a 1809  žen s příjmením Štefka (1071 s příjmením Štefek) /Štefková.
Zdroje:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat? 4., přeprac. a dopl.vyd. Praha : Academia, 2006. ISBN 80-200-1349-0.
* Statistiky Ministerstva vnitra ČR: http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx
* Naše jména: http://www.nasejmena.cz/
* Kde jsme: http://www.kdejsme.cz/
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
04.06.2013 13:51
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu