příjmení Šimkovský
Text dotazu
Ráda bych znala původ jména Šimkovský
Odpověď
Dobrý den,
k zjišťování původu a významu příjmení existuje několik příruček, které při práci využíváme a jsou dostupné ve většině větších knihoven:
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8.
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Mladá fronta, 1983.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená. Praha: Epocha, 2002. ISBN 80-86328-10-4.
BAUER, Jan. Velká kniha o jménech. Praha: Regia, 2003. ISBN 80-86367-35-5.
Dalšími zdroji:
BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. Ústí nad Labem: Univerzita J.E.Purkyně, 1998. ISBN 80-7044-212-3.
KOTÍK, Antonín. Naše příjmení: studie ku poznání příjmení československých, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Praha: Nákladem Jana Kotíka, 1897. jako digitalizovaný dokument http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/11393795 a další .
Vaše příjmení Šimkovský vzniklo z Šíma - z osobního jména Šimon, lat. a něm. podoba Simon, pořečtěná podoba hebrej. osob. jména Šimhón = naslouchající; je též příjmení Šimáček, Šimák,... Nářečně apelativum (slovo obecního významu) šimek = vrabec, u Místku = darebák; Šimkovský (přivlastňuje rodině; hospodář na statku kdysi Šimkově)...
Čerpáno z MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2004.
Se svým dotazem se můžete obrátit i na Jazykovou poradnu Ústavu pro český jazyk AV ČR http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna .
Podle statistiky na webových stránkách Ministerstva vnitra ČR
http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspx?q=Y2hudW09Mg%3d%3d je příjmení Šimkovský na 16108.místě, četnost 46.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.10.2011 12:22
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu