příjmení Pucholt
Text dotazu
Dobrý den, při pátrání na internetu po informacích o možných příbuzných rodiny s příjmením Pucholt jsem našla Vaši odpověď na toto téma z 19.01.2011 16:50. Dle naší rodinné kroniky by mělo původní jméno našich předků znít Bucholt (doloženo z roku 1710, možno prý i Buchold, a měli by mít spíše německé kořeny. Je tato verze proměny jména možná a kde bych mohla hledat původ tohoto v čase proměněného jména?
Odpověď
Dobrý den,
Pokoušeli jsme se nalézt příjmení Bucholt, Bucholdt   v našich zdrojích, tj.
MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.1. vyd.Praha : Epocha, 2004.ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
ale žádná zmínka o tomto příjmení zde není.
Pouze  v příručce
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka.1.vyd.Praha : Epocha, 2003.ISBN 80-86328-30-9 (váz.) Je následující text, který by mohl případně vysvětlovat jeho původ  :
"Příjmení Buchta je jedním z nepříliš mnoha výrazů, které od nás převzala němčina. Ani si ho nijak nepřizpůsobovala. Spolkla buchtu a po zakuckání z ní vyšlo Buchtel.
Knaurův slovník německého jazyka z roku 1992 soudí, že jde o výraz rakouský, ale ve svazku Správné psaní definuje naší paní Buchtu jako ˇkynutý knedlík s marmeládouˇ... původ příjmení Buchta je rozporuplný jako život sám.
Pro další vysvětlení vám proto doporučujeme obrátit se na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český, http://www.ujc.cas.cz.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
04.06.2013 10:23
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu