-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den, ráda bych se dozvěděla původ příjmení Prošková? Děkuji
Dobrý den,
podle knihy Naše příjmení je příjmení Prošek zdrobnělinou osobního jména Proch (první zmínky 1384 Proch linicida, 1390 uxor Prokopii linicidae), které bylo odvozeno ze staročeského osobního jména Prokop. Jméno Prokop pochází z řeckého Prokópios (latinsky Procopius), vykládá se buď (z řec. prokoptó) jako "cestu razící; průkopník", přeneseně "zdárný, prospívající", nebo (z řec. prokópos) jako "připravený k boji, pohotový". Stejnou etymologii mají příjmení Proška, Proško, Proškovský.
Dle knihy Německá příjmení u Čechů může být příjmení Proch zkomoleninou německého Broch = nafoukaný člověk. I podle této knihy je však pravděpodobnější, že je příjmení Proch poněmčením českého osobního jména Prokop.
Jménu a příjmení Prokop se věnuje celé jedno heslo v knize Jména tajemství zbavená, díl II. viz. odkaz v použité literatuře.
Dle statistik je žen s příjmením Prošková v ČR 1015 a nejhustější je výskyt tohoto jména v okrese Beroun. Mužů s příjmením Prošek je v ČR 902.
(http://www.kdejsme.cz/prijmeni/Pro%C5%A1kov%C3%A1/hustota/)
Pokud by Vás dále zajímaly statistiky, co se týče četnosti příjmení v České republice, doporučujeme Vám využít stránky www.kdejsme.cz a www.nasejmena.cz. Naleznete zde četnost výskytu příjmení u žen i mužů, rozložení dle jednotlivých krajů či věkový průměr.
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.) *MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka. Vyd. 1. Praha: Epocha, 2003. 381 s. ISBN 80-86328-30-9.
Jazyk, lingvistika a literatura
--
Národní knihovna ČR
23.02.2016 13:42