příjmení Polák
Text dotazu
Dobrý den, chtěl bych zjistit původ příjmení
"Polák". Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Polák má několik možných vysvětlení původu. Nejčastěji ovšem bylo odvozeno z národního jména Polák.
"Poláci mají své jméno po Polanech, starobylém slovanském kmeni, jenž sehrál důležitou roli při sjednocování dalších (Mazurů, Vislanů, Slezanů...).
Polané sídlili na území mezi středními toky řek Visly a Varty. (...) Jazykovědec Staszewski napsal: "Polák dnes stejně jako dřív znamená obyvatel polí, rovin" (...) Polákem u nás tedy byl samozřejmě nazván: *příslušník sousedního národa *kdo přišel z Polska *kdo si třeba odtamtud přivedl ženu *kdo s Poláky byl v častém styku (obchodoval s nimi ap.) *kdo o nich často (ať tak či onak) hovořil *ale třeba i ten, kdo se přistěhoval z místa zvaného Pole."
(MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002. s. 40.)
Ke dni 15.7.2009 žilo v České republice 6839 mužů a 7082 žen s příjmením Polák/Poláková.
* Statistiky Ministerstva vnitra ČR:
http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx
Použitá literatura:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.10.2011 14:35
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu