příjmení Plachý a Přívozník
Text dotazu
Dobrý den, zajímal by mě význam příjmení Plachý a příjmení Přívozník, popř. původ.
Dáváme dohromady kroniku naší obce Zárybničná Lhota u Tábora, tato příjmení se v naší vesnici často vyskytovala a stále vyskytují, hledáme kořeny těchto našich předků.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Plachý je odvozeno od stejnojmenného přídavného jména plachý = lekavý, bázlivý, též staročesky také lehkomyslný.
Příjmení Přívozník je odvozeno od tohoto zaměstnání.
Pro zajímavost Vám ještě uvádíme statistiky četnosti těchto příjmení dle stránek www.kdejsme.cz a www.nasejmena.cz. V ČR žije přibližně 1663 mužů a 1743 žen s příjmením Plachý/-á; převážně v okolí Prahy, Olomouce, Kyjova či Brna. Příjmení Přívozník užívá cca 115 mužů a 117 žen; nejvíce v okolí Tábora, dále Prahy či Ostravy.
Pokud byste chtěli také zkoumat výskyt předků s těmito příjmeními, cenné informace o genealogickém bádání získáte v již zodpovězených dotazech této služby, např.: http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/2007-2009/genealogie/, http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/2007-2009/genealogie-rodokmen, http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/2007-2009/jmena-genealogie, http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/kag503/hledani-pribuznych nebo http://www.ptejteseknihovny.cz/uloziste/aba001/2013/prijmeni-a-patrani-po-predku.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
14.05.2014 11:14
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu