-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den,
rád bych se zeptal, jak vzniklo moje příjmení - Pikna. Je časté na Moravě (Boskovice, Kroměříž) a Západním Slovensku
Za cokoli budu velmi vděčný!
Dobrý den,
Příjmení Pikna bylo odvozeno z příjmení Pik, což je staročeské citoslovce. Významy má různé: může pocházet ze slova obecného významu pik = hněv; nebo může znamenat barvu v kartách; může také znamenat místo klidu při hře na honěnou nebo také špičku. Příjmení Pikna tedy nejspíše označuje člověka se špičatým nosem, je tedy tzv. piknosý.
Pokud by Vás zajímaly statistiky četnosti výskytu příjmení v ČR, zastoupení u mužů a žen či v jednotlivých krajích, můžete využít stránky http://www.nasejmena.cz/ nebo http://www.prijmeni.cz/ .
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
KOTÍK, Antonín. Naše příjmení: studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Nové vyd. V Praze: Nákladem Jana Kotíka, 1897. 288 s.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Vyd. 2. Praha: Epocha, 2002. 319 s. ISBN 80-86328-10-4.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka. Vyd. 1. Praha: Epocha, 2003. 381 s. ISBN 80-86328-30-9.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem. 1. vyd. Praha: Epocha, 2004. 298 s. ISBN 80-86328-58-9.
Jazyk, lingvistika a literatura
--
Národní knihovna ČR
19.08.2016 09:40