příjmení Pfeifer, Kačinec
Text dotazu
Dobrý den,
zajímá mě původ a význam příjmení Pfeifer, Kačinec
Předem děkuji za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
k zjišťování původu a významu příjmení existuje několik příruček, které využíváme:
KOTÍK, Antonín. Naše příjmení: studie ku poznání příjmení československých, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Praha: Nákladem Jana Kotíka, 1897. jako digitalizovaný dokument  http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/11393795.
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8.
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Mladá fronta, 1983.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená. Praha: Epocha, 2002. ISBN 80-86328-10-4.
BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. Ústí nad Labem: Univerzita J.E.Purkyně, 1998. ISBN 80-7044-212-3.
Příjmení Pfeifer – pochází z německého obecného jména Pfeiffer = pištec. Příjmení Kačinec jsme v příručce nenašli, ale domníváme se, že má spojitost s obecným jménem kachna, kačka, káča, kačinec – nářečně rybník pro kachny. Mohlo by být i z domácké podoby ženského osobního jména Kateřina – Káča; podobná příjmení Káč, Kačal, Kačela…Jméno patří do skupiny příjmení odvozených od pojmenování živočichů.
Zdroj: MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2004.
Se svým dotazem se můžete  obrátit i na Jazykovou poradnu Ústavu pro český jazyk AV ČR  http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna.
Podle statistiky na webových stránkách Ministerstva vnitra ČR http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspx?q=Y2hudW09Mg%3d%3d je příjmení Pfeifer 123714. místě, četnost 932. Příjmení Kačinec ve statistikách není.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
11.06.2013 17:30
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu