příjmení Palát a Harbich
Text dotazu
Jaký je prosím původ příjmení Palát a Harbich?
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Palát je dle knih o českých příjmeních jednou z variant příjmení Pála, Pala. Tato příjmení byla odvozena z osobního jména Pavel (z latinského Paulus = malý).
Příjmení Harbich je německého původu. Kniha "Německá příjmení u Čechů" nabízí následující vysvětlení. Příjmení vzniklo přidáním koncovky -ich ke slovu Heer (= armáda, vojsko). Přičemž koncovka -ich mívá v němčině zdrobňující význam.
V lednu 2010 v České republice žilo dle statistik Ministerstva vnitra ČR a serveru "Kde Jsme" 496 mužů a 559 žen s příjmením Palát/Palátová, příjmení se nejčastěji vyskytuje v Třebíči, Valašském Meziříčí a Brně a 82 mužů a 98 žen s příjmením Harbich/Harbichová, která jsou nejčastější v Rychnově nad Kněžnou, České Lípě a Jeseníku.
Zdroje:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
* Statistiky Ministerstva vnitra ČR na stránkách portálu Kde Jsme: http://www.kdejsme.cz/
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
31.01.2012 10:04
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu