příjmení Mojžíšek
Text dotazu
Dobrý den, chtěl bych se zeptat na etymologii příjmení Mojžíšek. Za odpověď předem děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení  Mojžíšek patří mezi příjmení odvozená z osobních jmen, konkrétně od jména Mojžíš (z egyptského "mes" = dítě).  Jméno Mojžíš se ovšem v Čechách dětem nedávalo. Nejčastěji tak příjmení vznikalo z přezdívky nebo podle obrazu na domě.
V roce 2012 žilo v České republice dle statistik Ministerstva vnitra ČR a serveru "Naše jména"  274  mužů a 284 žen s příjmením Mojžíšek/Mojžíšková. Podrobnější informace o výskytu těchto jmen na území ČR můžete nalézt na internetové stránce: www.nasejmena.cz čiwww.kdejsme.cz .
Zdroj:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* BAUER, Jan. Velká kniha o jménech. 1. vyd. Praha: Regia, 2003. 735 s. ISBN 80-86367-35-5.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
02.04.2014 11:59
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu