-
To se mi líbí
-
Doporučit
Ráda bych se zeptala na původ příjmení Matoušková
Dobrý den,
příjmení Matoušek patří mezi příjmení, která byla odvozena z osobních jmen, v tomto případě ze jména Matouš či od něj odvozených jmen Matěj či Matyáš. Uvedená jména jsou hebrejského původu - z hebrejského Mattithjáh = dar boží.
Ke konci roku 2014 žilo v České republice dle statistik Ministerstva vnitra ČR a serveru Naše jména 5606 mužů a 5843 žen s příjmením Matoušek/Matoušková. Podrobnější informace o výskytu tohoto jména na území ČR můžete nalézt na internetové stránce: www.nasejmena.cz či www.kdejsme.cz
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat?: původ, význam, pravopis, výskyt a obliba, kalendář: informace o jménech afrických a asijských. Vyd. 5., přeprac. a dopl. Praha: Academia, 2010. 783 s. ISBN 978-80-200-1888-5.
* Naše jména: www.nasejmena.cz
Jazyk, lingvistika a literatura
--
Národní knihovna ČR
19.10.2015 11:05