příjmení Maník
Text dotazu
Prosím o zjištění původu a významu příjmení Maník.
Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Maník jsme bohužel v publikacích o významu příjmení nenašli. Jako jedno z možných vysvětlení by mohlo být odvození od základu Man - z apelativa man= vazal, leník, německy Mann= muž; takto vznikla např. příjmení Manlík, Manák, Manina, Manych, apod. Jedná se však pouze o ničím nepodložený výklad, proto Vám pro zjištění přesných informací doporučujeme využít poradenské služby Jazykové poradny Ústavu pro jazyk český AV ČR (http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/).
Pro zajímavost Vám uvádíme statistiky výskytu příjmení v ČR dle stránek www.kdejsme.cz. V České republice žije cca 39 mužů a 39 žen s příjmením Maník/-ová. Nejvíce v oblastech Kroměříže, Vimperka, Jeseníku, Kutné Hory či Brna.
Použitá literatura:
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Vyd. 2. Praha: Epocha, 2002. 319 s. ISBN 80-86328-10-4.
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka. Vyd. 1. Praha: Epocha, 2003. 381 s. ISBN 80-86328-30-9.
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem. 1. vyd. Praha: Epocha, 2004. 298 s. ISBN 80-86328-58-9.
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení: studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Nové vyd. V Praze: Nákladem Jana Kotíka, 1897. 288 s.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.07.2013 12:15
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu