Příjmení Magdálek
Text dotazu
Dobrý den, prosím o zjištění původu příjmení Magdálek.
Za vaší odpoved předem děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
konkrétně příjmení Magdálek není bohužel v nám dostupných publikacích uvedeno. Pravděpodobně ovšem bude mít podobný základ jako příjmení Magda, které bylo odvozeno z ženského křestního jména Magda, Magdalena = jméno hebrejského původu - znamená "magdalská, pocházející z Magdaly" (Magdala - městečko na břehu Genezaretského jezera), původní aramejské "magdala" znamená "věž".
V lednu 2010 žilo v České republice dle statistik Ministerstva vnitra ČR a serveru "Kde Jsme" pouze 35 mužů a 42 žen s příjmením Magdálek/Magdálková, převážná část osob s tímto příjmením je z Uherského Hradiště.
Použité zdroje:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení : studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. V Praze : Nákladem Jana Kotíka, 1897.
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat? 4., přeprac. a dopl.vyd. Praha : Academia, 2006. ISBN 80-200-1349-0.
* Statistiky Ministerstva vnitra ČR: http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx
* Kde Jsme: http://www.kdejsme.cz/
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
06.12.2012 18:18
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu