příjmení Loub
Text dotazu
Dobrý den, zajímal by ne původ příjmeni "LOUB" Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Loub je odvozeno z apelativa (tj. slova obecného významu) "lub"= dřevěný nebo kovový obal; plášť uzavírající prostor stroje nebo nářadí a udržující v něm zpracovaný materiál; zdrobnělina loubek = tenká destička, štěpina. Dále je zmiňováno také apelativum "loubí" = podsíň, zahradní besídka.
Dle stránek www.kdejsme.cz žije v ČR 97 mužů a 98 žen s příjmením Loub/-ová; nejvíc v oblastech kolem Brna, Nového Města na Moravě, Žďáru nad Sázavou či Prahy.
Použitá literatura:
* Moldanová, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
* Příruční slovník jazyka českého. V Praze: Státní nakladatelství, 1935-1957. 9 sv.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
13.12.2012 15:52
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu