Příjmení Kroneisl
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych znát původ příjmení Kroneisl. Vím jenom to, že Krone je koruna, ale byla by jsem Vám moc vděčná za objasnění přípony Isl.
Odpověď
Dobrý den,
omlouváme se, ale bohužel se nám nepodařilo najít příjmení Kroneisl/-ová v žádných nám dostupných zdrojích, které se zabývají původem a významem příjmení u nás. Se svým dotazem se ale také můžete obrátit na jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/, kde by Vám odborníci na český jazyk měli pravděpodobně poskytnout uspokojivější odpověď. Bohužel jsou však jejich služby placené.
Pro zajímavost ještě uvádíme, že dle statistik ze serveru www.nasejmena.cz žilo na konci roku 2012 v České republice 55 mužů s příjmením Kroneisl (s věkovým průměrem 44 let) a 54 žen s příjmením Kroneislová (s věkovým průměrem 48 let). Nejčastěji pak tito žili v Českých Budějovicích či v Praze. Pokud by Vás zajímaly další statistické údaje, je možné je dohledat buď na výše zmíněných stránkách www.nasejmena.cz či www.kdejsme.cz či přímo ze stránek ministerstva vnitra http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspx.
Zdroje:
* www.nasejmena.cz
Zdroje:
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. upr. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.) MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: aneb, Příjmení pod mikroskopem. 1.vyd. Praha : Epocha, 2004.ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka.1.vyd.Praha : Epocha, 2003.ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení : studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. V Praze : Nákladem Jana Kotíka, 1897. (volně dostupný v systému Kramerius: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/)
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Naše a cizí příjmení v současné češtině. Liberec : TAX AZ KORT, 2002. ISBN 80.238-8173-6.
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.01.2014 18:14
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu