Příjmení Křížka a Škorník
Text dotazu
Dobrý den, zajímalo by mně odkud pochází a vše o příjmení Křížka, které je z okolí Uherského Hradiště, a také příjmení Škorník které je ze Slovenska a zajímají mně kořeny příjmení. Hlavně mi jde o příjmení Škorník. Budu ráda když mi napíšete jakékoliv informace. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
přímení Křížka/-ová vzniklo ze staročeského osobního jména Kříž.
Podle statistik ze serveru www.nasejmena.cz žilo v roce 2012 v České republice 232 mužů s příjmením Křížka (s věkovým průměrem 39 let). Nejčastěji pak tito žili na konci roku 2012 v Kyjově, Uherském Hradišti či Zlíně.
A příjmení Škorník/-ová vzniklo ze staročeského apelativa (= slovo obecného významu) škorně = bota.
Podle statistik žilo v roce 2012 v České republice 25 mužů s příjmením Škorník (s věkovým průměrem 45 let) a 22 žen s příjmením Škorníková (s věkovým průměrem 47 let). Nejčastěji tito žili v Ostravě, Třinci, či Šternberku.
Pokud by Vás zajímali i další statistické údaje, můžete je najít na zmíněných stránkách www.nasejmena.cz.
Zdroje:
* http://www.nasejmena.cz
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. upr. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
07.06.2013 10:49
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu