Příjmení Kriebel
Text dotazu
Dobrý Den. Chtěl bych se zeptat na původ a význam příjmení KRIEBEL.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Kriebel jsme bohužel nenašli v žádné knize o původu příjmení, které máme k dispozici (viz seznam v závěru odpovědi). Doporučujeme Vám obrátit se s dotazem na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR (www.ujc.cas.cz), kde by Vám odborníci na český jazyk měli dotaz zodpovědět.
Pro zajímavost Vám uvádíme statistiky výskytu příjmení v ČR dle stránek www.kdejsme.cz. V České republice žije cca 42 mužů a 12 žen s příjmením Kriebel/Kribelová (variantu Krieblová má 32 žen). Nejvíce v oblastech Hlučína, Ostravy, Opavy, Prahy, Bohumína či Kravař.
Použitá literatura:
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vyd. 2., upr. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Vyd. 2. Praha: Epocha, 2002. 319 s. ISBN 80-86328-10-4.
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka. Vyd. 1. Praha: Epocha, 2003. 381 s. ISBN 80-86328-30-9.
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem. 1. vyd. Praha: Epocha, 2004. 298 s. ISBN 80-86328-58-9.
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení: studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Nové vyd. V Praze: Nákladem Jana Kotíka, 1897. 288 s.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
07.06.2013 10:56
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu