příjmení Koloničný
Text dotazu
dobrý den,
chtěl bych znát význam a vznik příjmení koloničný. Jméno se na území čr
vyskytuje v oblasti moravskoslezských beskyd - jedná se o významný valašský
rod vlastnící rozsáhlé salaše na katastru obce morávka. / jan koloničný
řečený kopčan - slezský kozina /
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Koloničný není bohužel uvedeno v žádné publikaci o původu a významu příjmení, které máme k dispozici (seznam literatury na konci e-mailu).
S dotazem se můžete obrátit na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR (http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradnaú , kde můžete získat odpověď přímo od jazykových odborníků.
Statistiky Minsterstva vnitra ČR evidovaly ke dni 15.7.2009 167 mužů a 174 s příjmením Koloničný/Koloničná, viz http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspx?q= .
Použitá literatura:
MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vydání druhé. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
KOTÍK, Antonín. Naše příjmení. V Praze: Nákladem Jana Kotíka, 1897. 866 s.
Kniha je dostupná v rámci digitální knihovny Kramerius, http://kramerius.nkp.cz/kramerius/MShowChars.do .
MATES, Vladimír. Tajemství jména zbavená: Malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Praha: Epocha, 2002. 319 s. ISBN 80-86328-10-4.
MATES, Vladimír. Tajemství jména zbavená: Malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl. Praha: Epocha, 2003. 381 s. ISBN 80-86328-30-9.
MATES, Vladimír. Tajemství jména zbavená aneb příjmení pod mikroskopem.
Praha: Epocha, 2004. 298 s. ISBn 80-86328-58-9.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.10.2011 15:55
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu