příjmení Kodet
Text dotazu
Dobrý den, rád bych zjistil něco o původu a významu příjmení Kodet. Vím, že pochází z němčiny, a proto je pro mne mnohem obtížnější dané informace najít. Děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
k zjišťování původu a významu příjmení existuje několik příruček, které při práci využíváme a jsou také dostupné ve většině větších knihoven:
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8.
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Mladá fronta, 1983.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená. Praha: Epocha, 2002. ISBN 80-86328-10-4.
BAUER, Jan. Velká kniha o jménech. Praha: Regia, 2003. ISBN 80-86367-35-5.
Dalšími zdroji jsou:
BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. Ústí nad Labem: Univerzita J.E.Purkyně, 1998. ISBN 80-7044-212-3.
KOTÍK, Antonín. Naše příjmení: studie ku poznání příjmení československých, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Praha: Nákladem Jana Kotíka, 1897. jako digitalizovaný dokument  http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/11393795 <http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/11393795> .
Příjmení Kodet je z osobního jména Nikodem, řec. Nikodémos = znamená vítězství lidu; příjmení z tohoto jména: Kodada, Kodádek, Kodalík, Kodat (srov. s východomor. slovesem kodat = tlachat). Kodejš, Koder, Kodeda, ...Kodet, Kodiš,...
Zdroj: MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2004.
Se svým dotazem se můžete obrátit i na Jazykovou poradnu Ústavu pro český jazyk AV ČR  http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna <http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna> .
Ve statistice na webových stránkách Ministerstva vnitra ČR http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspx?q=Y2hudW09Mg%3d%3d <http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspx?q=Y2hudW09Mg%3d%3d> je příjmení Kodet na 308618.místě, četnost 412 a příjmení Kodetová na 15816. místě, 432 osob je hlášeno v České republice.
Další odkaz: http://www.kdejsme.cz/prijmeni/Kodet/hustota/ - 267 nositelů příjmení Kodet, (neověřujeme tento zdroj).
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
05.06.2013 07:55
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu