příjmení Klančík
Text dotazu
Prosím o sdělení původu příjmení Klančík, do r. 1918 Klancznik. Pravděpodobně z Polska
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Klančík, Klančíková vzniklo jako zdrobnělina z apelativa glanc = blýskavá ruda; někdy také z apelativa klanec = rokle.
Pro zajímavost ještě uvádíme, že dle statistik ze serveru www.kdejsme.cz žilo v roce 2011 v ČR 37 osob s tímto příjmením. Z toho 20 mužů a 17 žen. Nejčastěji pak v Lovosicích, Frýdku - Místku, Praze či Ústí nad Labem.
Zdroje:
* http://www.kdejsme.cz
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. upr. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
28.05.2013 17:47
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu