příjmení Kernal
Text dotazu
Jaký je původ, případně význam příjmení Kernal?
Děkuji za odpověď
Odpověď
Dobrý den,
omlouváme se, ale bohužel příjmení Kernal/ Kernalová se nám nepodařilo vyhledat v žádných nám dostupných zdrojích. Pravděpodobně proto, že v České republice nežije mnoho osob s tímto příjmením, nebylo zařazeno do žádných z českých příruček zabývajících se původem a významem příjmení. Se svým dotazem se ale také můžete ještě obrátit na jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR https://ujc.avcr.cz/jazykova-poradna/zakladni-kontakty.html, kde by Vám mohli poskytnout uspokojivější odpověď.
Pro zajímavost uvádíme, že v roce 2010 žilo, dle statistik ze serveru https://www.kdejsme.cz/, v České republice 44 osob s příjmením Kernal/ Kernalová. Z toho 23 mužů a 21 žen. A v roce 2011 zde žilo 46 osob s tímto příjmením. Z toho 23 mužů a 23 žen. Nejčastěji pak v Strakonicích, Příbrami, Mostě a dalších.
Zdroje:
* Kde jsme: https://www.kdejsme.cz/
Projité zdroje:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.1.
vyd.Praha : Epocha, 2004.ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka.1.vyd.Praha :
Epocha, 2003.ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení : studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. V Praze : Nákladem Jana Kotíka, 1897. (volně dostupný v systému Kramerius: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/11393795
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
07.03.2012 13:44
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu