příjmení Ištok
Text dotazu
Prosím o sdělení původu příjmení IŠTOK. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
omlouváme se, ale příjmení Ištok, Ištoková se nám bohužel nepodařilo vyhledat v žádných nám dostupných zdrojích, zabývajících se původem a významem příjmení.
Se svým dotazem se ale také můžete obrátit na jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/, kde by Vám mohli jazykoví odborníci podat uspokojivější odpověď.
Jedinou informaci, kterou Vám ještě můžeme poskytnout je, že  dle statistik ze serveru www.kdejsme.cz žilo v roce 2011 v ČR 746 osob s příjmením Ištok, Ištoková. Z toho 375 mužů a 371 žen. Nejčastěji pak v Olomouci, Mostě, Praze či Ostravě.
Projité zdroje:
* http://www.kdejsme.cz
* BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. 1.vyd. Ústí nad Labem : Univerzita J.E. Purkyně, 1998. Sv. 1-2. ISBN 80-7044-212-3 (brož.)
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat? 5. přepracované a upravené vyd. Praha : Academia 2010. ISBN 978-80-200-1888-5.
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. upr. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.1. vyd. Praha : Epocha, 2004.ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka.1.vyd.Praha : Epocha, 2003.ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení : studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. V Praze : Nákladem Jana Kotíka, 1897. (volně dostupný v systému Kramerius:
http://kramerius.nkp.cz/kramerius/)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
17.12.2012 15:19
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu