příjmení Houček
Text dotazu
Dobrý den.
Chtěl bych se dotázat na původ příjmení Houček. Předem děkuji za odpovědˇ.
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Houček není bohužel uvedeno v žádné publikaci o původu a významu příjmení, které máme k dispozici (seznam literatury na konci e-mailu).
S dotazem se můžete obrátit na Jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR (http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradnaú , kde můžete získat odpověď přímo od jazykových odborníků.
Statistiky Minsterstva vnitra ČR evidovaly ke dni 15.7.2009 36 mužů a 37 s příjmením Houček/Houčková, viz http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspx?q .
Použitá literatura:
MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Vydání druhé. Praha: Agentura Pankrác, 2004. 229 s. ISBN 80-86781-03-8.
KOTÍK, Antonín. Naše příjmení. V Praze: Nákladem Jana Kotíka, 1897. 866 s.
Kniha je dostupná v rámci digitální knihovny Kramerius, http://kramerius.nkp.cz/kramerius/MShowChars.do .
MATES, Vladimír. Tajemství jména zbavená: Malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení. Praha: Epocha, 2002. 319 s. ISBN 80-86328-10-4.
MATES, Vladimír. Tajemství jména zbavená: Malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl. Praha: Epocha, 2003. 381 s. ISBN 80-86328-30-9.
MATES, Vladimír. Tajemství jména zbavená aneb příjmení pod mikroskopem. Praha: Epocha, 2004. 298 s. ISBn 80-86328-58-9.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
18.10.2011 13:17
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu