Příjmení Havelka a Hronková
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na původ příjmení Havelka a Hronková. Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
k zjišťování původu a významu příjmení existuje několik příruček, které při práci využíváme a jsou také dostupné ve většině větších knihoven:
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8.
MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Mladá fronta, 1983.
MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená. Praha: Epocha, 2002. ISBN 80-86328-10-4.
BAUER, Jan. Velká kniha o jménech. Praha: Regia, 2003. ISBN 80-86367-35-5.
Dalšími zdroji:
BENEŠ, Josef. Německá příjmení u Čechů. Ústí nad Labem: Univerzita J.E.Purkyně, 1998. ISBN 80-7044-212-3.
KOTÍK, Antonín. Naše příjmení: studie ku poznání příjmení československých, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. Praha: Nákladem Jana Kotíka, 1897. jako digitalizovaný dokument  http://kramerius.nkp.cz/kramerius/handle/ABA001/11393795.
Příjmení Havelka vzniklo z: Havel - 98. nejčastější české příjmení; doloženo z roku 1197 Havvel; z osobního jména Gallus = obyvatel Galie; počeštěno v Havel podobně jako Paulus v Pavel; Havela, Havelčík, ...Havelka (121. nejčastější české příjmení), Havelský Příjmení Hronková vzniklo z: Hron - doloženo z roku 1207; osobní jméno snad odvozeno z osobního jména Hroznata; Hronček, Hronek, Hroněk,...
Čerpáno z MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha: Agentura Pankrác, 2004.
Se svým dotazem se můžete  obrátit i na Jazykovou poradnu Ústavu pro český jazyk AV ČR  http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
09.01.2013 15:08
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu