příjmení Gřunděl a Buda
Text dotazu
Dobrý den, lze v nějaké knize najít vysvětlení původu příjmení Gřunděl a Buda? Moc děkuji za odpověď.
Odpověď
Dobrý den,
omlouváme se, ale příjmení Gřunděl/ -ová se nám bohužel nepodařilo vyhledat v žádných nám dostupných zdrojích, které se zabývají vznikem a významem příjmení.
V případě zájmu Vám doporučujeme obrátit se na jazykovou poradnu Ústavu pro jazyk český AV ČR http://www.ujc.cas.cz/jazykova-poradna/, kde by Vám odborníci na český jazyk mohli pravděpodobně poskytnout uspokojivější odpověď. Bohužel jsou však jejich služby placené.
Pro zajímavost ještě uvádíme, že dle statistik ze serveru www.nasejmena.cz žilo v roce 2012 v České republice 141 mužů s příjmením Gřunděl ( s věkovým průměrem 41 let) a 139 žen s příjmením Gřundělová (s věkovým průměrem 44 let). Nejčastěji pak tito žili ve Frýdku-Místku či v Frýdlantu nad Ostravicí. Pokud by Vás zajímaly další statistické údaje, je možné je dohledat buď na výše zmíněných stránkách www.nasejmena.cz či www.kdejsme.cz či přímo ze stránek ministerstva vnitra http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspx.
Příjmení Buda/- ová mohlo vzniknout např. z apelativa (= slovo obecného významu) buda či bouda či ze staročeského osobního jména Chotěbud, Budivoj, Bodimír (budi = povzbuzovat); z místního jména Budka.
Pro zajímavost ještě uvádíme, že dle statistik ze serveru www.nasejmena.cz žilo v roce 2012 v České republice 64 mužů s příjmením Buda ( s věkovým průměrem 39 let) a 81 žen s příjmením Budová (s věkovým průměrem 43 let). Nejčastěji pak tito žili v Berouně či v Orlové.
Zdroje:
http://www.nasejmena.cz
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. upr. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená: aneb, Příjmení pod mikroskopem. 1.vyd. Praha : Epocha, 2004.ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
* MATES, Vladimír. Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka.1.vyd.Praha : Epocha, 2003.ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
* KOTÍK, Antonín. Naše příjmení : studie ku poznání příjmení českoslovanských, s ukázáním jejich hojnosti, rozmanitosti a namnoze zvláštního rázu a s pokusem o vysvětlení jich původu a smyslu. V Praze : Nákladem Jana Kotíka, 1897. (volně dostupný v systému Kramerius: http://kramerius.nkp.cz/kramerius/)
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Naše a cizí příjmení v současné češtině. Liberec : TAX AZ KORT, 2002. ISBN 80.238-8173-6.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
15.11.2013 09:22
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu