-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den,
rád bych se dozvěděl původ mého příjmení Golovach.
Děkuji
Dobrý den,
příjmení Golovach není bohužel v nám dostupných publikacích uvedeno.
Osob s příjmením Golovach/Golovachová žije v České republice poměrně malý počet. Konkrétně se jedná o 3 muže a 1 ženu (Statistiky Ministerstva vnitra ČR, server Naše jména: www.nasejmena.cz ). Pravděpodobně tento nepočetný výskyt jména na území ČR zapříčinil, že výklad příjmení Golovach nebyl zařazen do žádné z publikací o původu českých příjmení. Nejbližší příjmení, které se nám podařilo nalézt, je Goll - z rakouského a švýcarského Göll, Gol, Goll = blázen, hlupák. Odvozeno mohlo být i z nářeční podoby osobního jména Gall.
Použité zdroje:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.1.
vyd.Praha : Epocha, 2004.ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka.1.vyd.Praha :
Epocha, 2003.ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
Jazyk, lingvistika a literatura
--
Národní knihovna ČR
05.03.2015 14:53