příjmení Galko
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla bych vás požádat o vysvětlení původu příjmení Galko.
Rodina žije na jižní Moravě (Slovácko) a není nám jasné, zda je původ
příjmení ze Slovenska či Maďarska nebo by mohl mít třeba spojitost s Galy?
Mockrát děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
bohužel, příjmení Galko není v níže zmíněných publikacích uvedeno.
Pravděpodobně ovšem bude mít podobný původ jako příjmení Gal, Gall, Gala, Galla, Galčík, Galík (aj.) v maďarské či slovenské podobě latinského osobního jména Gallus (maďarsky, slovensky: Gál, česky Havel) = "obyvatel Galie".
Použitá literatura:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.1. vyd.Praha : Epocha, 2004.ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka.1.vyd.Praha : Epocha, 2003.ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
24.05.2011 07:32
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu