příjmení Ferko a jména Gejza
Text dotazu
Dobrý den,
chtěla jsem Vás poprosit o etymologii příjmení Ferko a jména Gejza, děkuji:)
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Ferko/-ová vzniklo jako domácká podoba maďarského osobního jména Ferenc = František.
Jméno František je italského původu  a pochází od sv. Františka z Assisi (rozeného Giovanni Bernardone), kterého otec v dětství pro jeho znalosti francouzštiny nazýval "Francesko", to je "Francouzek".  Základem tohoto slova je však germánské frank(o), tj. "svobodný muž, chlap". (Knappová, M. "Jak se bude vaše dítě jmenovat?")
Pro zajímavost uvádíme, že dle statistik ze serveru www.nasejmena.cz žilo na konci roku 2013 v České republice 977 mužů s příjmením Ferko (s věkovým průměrem 28 let) a 952 žen s příjmením Ferková (s věkovým průměrem 29 let). Tito žili na konci roku 2013 nejčastěji v Děčíně a v Teplicích. Pokud by Vás zajímaly další statistické údaje, je možné je dohledat buď na výše zmíněných stránkách www.nasejmena.cz či www.kdejsme.cz či přímo ze stránek ministerstva vnitra http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspx.
A jméno Gejza nebo také Géza, jehož variantou je právě Gejza, má turecký původ (z Gesa), patrně souvisí s jeg, což bylo označení vojenské hodnosti. -V2.p. je tvar Gézy.
Pro zajímavost uvádíme opět statistické údaje. Dle statistik ze serveru www.nasejmena.cz žilo na konci roku 2013 v České republice 732 osob se jménem Gejza (s věkovým průměrem 52 let). Tito žili na konci roku 2013 nejčastěji v Praze a Ostravě. Další statistické údaje najdete na výše zmněných stránkách.
Zdroje:
* www.nasejmena.cz
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2. upr. vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Naše a cizí příjmení v současné češtině. Liberec : TAX AZ KORT, 2002. ISBN 80.238-8173-6.
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat? 5. přeprac. a doplněné vyd. Praha : Academia, 2010. ISBN 978-80-200-1888-5.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
21.05.2014 14:14
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu