příjmení Andraško
Text dotazu
Dobrý den, chtěl bych zeptat na původ příjmení
Andraško. Děkuji
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Andraško, respektive Andrášek či Andráško je odvozeno ze jména Ondrášek, to pak z osobního jména Ondřej. Ke změně "o" na "a" došlo vlivem latiny a němčiny. Křestní jméno Ondřej je řeckého původu (Andreas) a znamená mužný, statný, odvážný.
Statistika MV ČR uvádí k 15.7.2009 v ČR 43 mužů a 44 žen s příjmením Andraško/Andrašková.
použité zdroje:
* MOLDANOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. Praha : Agentura Pankrác, 2010. s. 27. ISBN 80-86781-03-8.
* KNAPPOVÁ, Miroslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat? Praha : Academia, 2006. s. 225. ISBN 80-200-1349-0.
* http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni-722752.aspx
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
03.06.2011 14:07
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu