příjmení
Text dotazu
Dobrý den, rád bych touto cestou požádal o výklad
příjmení Horák. Předem děkuji
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Horák patří do kategorie příjmení "podle bydliště" či "podle původu". Jedná se o osoby, které přišly z hor, podhůří či kopců. Svého času se pojmenování "horák" užívalo také jako urážka, a to ve smyslu "zaostalý, nevychovaný člověk". V Praze bylo označení "horák" používáno pro prodavače dřevěného zboží.
Příjmení Horák je 9. nejčastější příjmení v České republice. Ke dni 15.7.2009 žilo v České republice 12165 mužů a 12796 žen s příjmením Horák/Horáková.
Použité zdroje:
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
* Statistiky Ministerstva vnitra ČR:
http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
03.06.2011 14:28
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu