příjmení
Text dotazu
Dobrý den,
rád bych se něco dozvěděla o původu,stáří a významu příjmení Hvasta a příjmení Heinrich. děkuji
Odpověď
Dobrý den,
příjmení Hvasta není bohužel v knihách o původu českých příjmení uvedeno.
Použité publikace.
* MOLDÁNOVÁ, Dobrava. Naše příjmení. 2., upr.vyd. Praha : Agentura Pankrác, 2004. ISBN 80-86781-03-8 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie 250 nejčastějších příjmení.2.vyd.Praha : Epocha, 2002.ISBN 80-86328-10-4 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená, aneb, Příjmení pod mikroskopem.1. vyd.Praha : Epocha, 2004.ISBN 80-86328-58-9 (váz.)
* MATES, Vladimír.Jména tajemství zbavená : malá encyklopedie nejčastějších příjmení. II. díl, jména na 251.-501.místě, Adam - Žižka.1.vyd.Praha : Epocha, 2003.ISBN 80-86328-30-9 (váz.)
Se svým dotazem se můžete zkusit obrátit na Ústav pro jazyk český AV ČR - Jazykovou poradnu: http://www.ujc.cas.cz/oddeleni/index.php?page=poradna.
Ke dni 15.7.2009 žilo v České republice pouze 8 mužů a 6 žen s tímto příjmení.
* Statistiky Ministerstva vnitra ČR:
http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx
Příjmení Heinrich bylo odvozeno ze středoněmeckého osobního jména. Jméno vzniklo spojením slov "hagan" = ohrazený, okrsek a "rich" = vládce, pán domu a otčiny.
Dle statistik Ministerstva vnitra ČR žilo ke dni 15.7.2009 v České republice 297 mužů a 281 žen s příjmením Heinrich/Heinrichová.
Příjmení vznikala v průběhu několika staletí, tedy od 14. do 18. století.
Neměnnost příjmení byla uzákoněna až dekretem Josefa II. v roce 1786. Před tímto datem mohlo docházet k různým pravopisným i jazykovým proměnám příjmení. Při genealogickém pátrání můžete také narazit na případ, kdy se příjmení zcela změní či je převzato tzv. příjmení po chalupě.
Datum vzniku příjmení se bohužel ve většině případů nedá dohledat. Pouze u šlechtických rodin jsou k dispozici i starší rodové zápisy. Předky v běžné populaci je možné dohledat pouze přibližně do poloviny 17. století, kdy byly pořízeny první hromadné soupisy obyvatelstva (Soupis poddaných podle víry 1651, Berní rula 1654) a začínají být vedeny matriční zápisy. V některých případech je možné získat starší záznamy z urbářů a jiných pozemkových knih.
Všechny výše zmíněné dokumenty jsou ve většině případů uloženy ve Státních oblastních archivech.
Použité zdroje:
* KNAPPOVÁ, Miloslava. Jak se bude vaše dítě jmenovat? 4., přeprac. a dopl.vyd. Praha : Academia, 2006. ISBN 80-200-1349-0.
* Statistiky Ministerstva vnitra ČR:
http://www.mvcr.cz/clanek/cetnost-jmen-a-prijmeni.aspx
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
03.06.2011 14:26
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu