přelet nad kukaččím hnízdem
Text dotazu
Prosím o vysvětlení rčení \"přeletět nad kukaččím hnízdem\". Děkuji.
Odpověď
Dobrý den,
PŘELET NAD KUKAČČÍM HNÍZDEM jsem jako české přísloví či rčení nenalezla.
Jedná se ovšem o název knihy K.E.Keseye: One Flew Over the Cuckoo's Nest (1962). V roce 1975 poté vznikl stejnojmenný film Miloše Formana. Kniha K.E.Keseye u nás vyšla pod názvem Vyhoďme ho z kola ven.
Více na stránkách:
http://en.wikipedia.org/wiki/One_Flew_Over_the_Cuckoo%27s_Nest_%28novel%29
http://www.fdb.cz/filmy/17266-Prelet-nad-kukaccim-hnizdem-One-Flew-Over-The-Cuckoo-s-Nest.html
V češtině je brána kukačka jako symbol: pro osobu, která zastává výhody na úkor domácího (Slovník spisovné češtiny ), nemanželské dítě, matku, která se nestará o své děti nebo působí rozvrat v jiné rodině či mazlivý název pro děti(zvláště děvčata) ( Příruční slovník jazyka českého ).
Zdroje:
Slovník spisovné češtiny pro školu a veřejnost. 2., opr. a dopl. vyd. Praha: Academia, 1994. ISBN 80-200-0493-9 (váz.)
Příruční slovník jazyka českého. V Praze : Státní nakladatelství : Školní nakladatelství : SPN, 1935-1957
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
07.12.2007 15:36
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu