Překlad německého jména vesnice Pultitz u Dačič do češtiny
Text dotazu
Podle cenzu z roku 1869 pochází můj předek z vesnice Pultitz u Dačič. Jak je Pultitz česky? Děkuji předem za pomoc.
Odpověď
Dobrý den,
vesnici Pultitz u Dačic jsme nenašli, ale existovala obec Pullitz - Police, jižní Morava, Jihlavský kraj. Nevíme tedy, jestli nejde náhodou o překlep.
Čerpáno z: Das Ortsbuch für das Deutsche Reich. Berlin: Deutsche Verlagsgesellschaft, 1942.
Klein-Pullitz,...  - Pulička, z osobního jména Pula = ves lidí Pulových Čerpáno z: PROFOUS, Antonín. Místní jména v Čechách jejich vznik, původní význam a změny. Praha: Česká akademie věd a umění, 1951.
Ploučnice, doložená k roku 1226 jako Pulsnice. Blízkost hornolužické říčky a města Pulsnitz - slizský, kluzský, vlhký Čerpáno z: Pomístní jména v Čechách. O čem vypovídají jména polí, luk, lesů, hor, vod a cest. Praha:
Academia, 1995.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
28.06.2012 12:33
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu