překlad bajky
Text dotazu
Dobrý den, chtěla bych zjistit autora překladu bajky I. Krylova „Medvěd a poustevník“ (1807).
Text:
Medvěd už ti nevydrží. Vyskočí,
popadne balvan, připlíží se tiše
a na mouchu ten balvan spustí z výše.
Tak poustevníka zbavil mučitelky.
Že balvan byl jaksepatří velký,
zároveň s mouchou usmrtil i spáče.
Odpověď
Dobrý den,
autorkou Vámi uvedeného překladu bajky od I. A. Krylova je Hana Vrbová. Narodila se 13. 2. 1929 v Praze, zemřela 20. 5. 1995 tamtéž. PhDr., spisovatelka, redaktorka, překladatelka z ruštiny, němčiny a dalších jazyků. Tuto bajku v překladu nazvala "Medvědí služba".
Bajku naleznete např. v těchto vydáních:
* Krylov, Ivan Andrejevič. Bajky. Ostrava: Knižní expres, C2000. 249 s. ISBN 80-86132-41-2.
Další původce: Vrbová, Hana, 1929-1995
* Krylov, Ivan Andrejevič a Vrbová, Hana, ed. Bajky. 1. souborné vyd. Praha: Lidové nakladatelství, 1973. 125 s. Trojka.
Obor
Jazyk, lingvistika a literatura
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
26.07.2013 12:01
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 4+4 ?
Hledání v archivu