-
To se mi líbí
-
Doporučit
Dobrý den,
potřebuji dětem vysvětlit rčení pravá dosud nehledá levou.
Dobrý den,
s tím, že by se jednalo přímo o rčení, jsme se v našich dostupných zdrojích nesetkali; spíš se asi jedná o slovní obrat. Toto spojení slov je použito v TOMAN, Jaroslav, VONDRů, Marie. Čítanka pro 3. ročník základní školy: čtení pro potěšení. Praha: Fortuna, 2002.; text převzat z dětského časopisu Mateřídouška, jedná se o příspěvek Září od Josefa Bruknera.
Z kontextu se to dá vysvětlit asi tak, že - září, začátek nového školního roku, děti jsou ještě natěšené po prázdninách na školu, která přes léto byla čistě vysmýčená, příp. nově vymalovaná, nakoupené nové učebnice a sešity, ještě čisté, neohýbané rohy, no a nové cvičky, které se ještě nestačily ztratit jedna od druhé (pravá od levé), jsou ještě pohromadě v páru a nemusí se nikde hledat, prostě všechno je zatím tak, jak má být, nic není třeba měnit...
Doporučujeme však obrátit se na Ústav pro jazyk český AV ČR http://www.ujc.cas.cz/, příp. Ústav pro českou literaturu AV ČR http://www.ucl.cas.cz/cs/. S hodně velkou fantazií by se dal vymyslet výklad vámi hledaného významu rčení tak, že zatím není potřeba hledat levou rukou pravou nohu a obráceně, tj. stírat mze, protože je zdravý, spokojený...
V odborném časopise Naše řeč z roku 1943 je totiž příspěvek Josefa Poláka Mze, viz níže Mze (stírat mze) Josef Polák PS označuje slovo mze (-í f. pomn.) za archaismus a má je za nemoc podobnou úbytím... Vesničané na Přeloučsku (na př. v Selmicích, v Semíně) užívají rčení stírat mze (někomu) ve významu potrápit, potýrat, prohnat někoho. (Pan učitel jim stírá mze = děti se musí hodně učit. Čeledín musel stírat mze = musil hodně dělat, a to práci nepříjemnou.)...
Proti mzím se užívalo rozmanitých zaříkávání. Nejdříve natírala zaříkávačka nemocnému obnažené okončetiny (vždy křížem: levou ruku a pravou nohu, pravou ruku a levou nohu) černou chlebovou kůrkou nebo prstem namočeným v žehnané vodě nebo v octě...
Čerpáno z: Naše řeč, ročník 27 (1943), číslo 3, http://nase-rec.ujc.cas.cz/archiv.php?art=3751
Jazyk, lingvistika a literatura
--
Národní knihovna ČR
14.10.2014 09:15