Pověst dávných let
Text dotazu
Dobrý den, zajímal by mě obsah knihy Pověst dávných let, kterou napsal Nestor.
Odpověď
Dobrý den,
Nestorův Letopis ruský, nazvaný v ruštině Pověst dávných let, je soubor několika letopisů z konce 11. a počátku 12. století. Hlavním autorem je však mnich pečerského kláštera v Kyjevě Nestor. Letopis je na svou dobu velmi dokonalý. V plné  šíři ukazuje nejstarší ruské dějiny, syrovou chuť ruského života ve své hrůze i kráse (svět válek, vražd a nenávisti, svět bohatýrů, hrdinů a mučedníků, mír a pokoj klášterů).
Bohužel Vás ale musíme zklamat, knihu si budete muset přečíst sama. Služba Ptejte se knihovny obsahy knih nezpracovává. Domníváme se, že obsah potřebujete ke školní práci a podle pravidel služby PSK, viz http://www.ptejteseknihovny.cz/zadani-dotazu:
Referáty a otázky ke zkouškám
Nežádejte od nás, abychom vypracovali vaše referáty, úkoly a jiné školní úlohy, taktéž nezodpovídáme otázky různých kvízů a testů. Rádi vám ukážeme, jak vyhledat literaturu k danému tématu, uvedeme základní tituly z našich fondů, ale nečekejte více.
Doporučujeme stať Na okraj Nestorova letopisu, která je jakýmsi doslovem Julia Dolanského k vydání Nestorův letopis ruský. Pověst dávných let. Praha: Státní nakladatelství krásné literatury, hudby a umění, 1954. Přeložil a předmluvu napsal Karel Jaromír Erben.
Hlavni zahlavi      Nestor, 1066-ca 1146
Nazev                    Nestoruv letopis rusky : povest davnych let / [ze starorustiny] prel. a predml. naps. Karel Jaromir Erben ; vyd. uspor. a doslovem Na okraj Nestorova letopisu opatril Julius Dolansky ; Erbenovy pozn. doplnil Antonin Florovskij
Vydani                  3. vyd.
Nakl. udaje          Praha : Statni nakladatelstvi krasne literatury, hudby a umeni, 1954 (Prace)
Popis (rozsah)    320 s. ; 20 cm
Cislo nar.bibl.      cnb000428152
ISBN                       (Vaz.) : Kcs 22,70
Edice                      Ziva dila minulosti ; Sv. 8
Dalsi puvodc       Dolansky, Julius, 1903-1975
Poznamka           3300 vyt.
Poznamka           Odkazy na lit.
Poznamka            Jmenny, vecny a mistni rejstrik
Poznamka            Rodokmen Rurikovcu dle Nestora
Resume                Nestoruv letopis, pamatka jedinecne hodnoty vedecky dokumentarni i umelecke, pochazi z druhe poloviny 11. stoleti. Autorem prvni, nedochovane jeho redakce byl mnich Pecerskeho klastera v Kyjeve, patrne Nestor, soucasnik naseho latinskeho kronikare Kosmy. Je to prvni dilo, v nemz        byly slovanskym jazykem vyliceny dejiny slovanskych narodu, predevsim Rusu. Erbenuv preklad, po prve vydany r. 1867, je dilo mistrovske.
Udivuje jak vernosti a spravnosti, s niz tlumoci puvodni text casto velmi nesnadny a obtizny, tak sveraznou krasou ceskeho jazyka, jejz Erben zamerne upravoval a stilisoval, aby tak co nejvystizneji priblizil ctenari starobyly jazyk Povesti davnych let. (Podle doslovu.)
Predmet. heslo      Rusko - stol. 9.-12. - letopisy
Odkazy na práce o díle:
http://is.muni.cz/th/64658/ff_m/hotovka.pdf
http://www.google.cz/books?hl=cs&lr=&id=Pz43AAAAYAAJ&oi=fnd&pg=PA1&dq=pov%C4%9Bst+d%C3%A1vn%C3%BDch+let+nestor&ots=y_VOGZ7vMA&sig=IetVu0qQ_W1iN3l-iN1wDdjlkCw&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false
Obor
Informace o vydaných dokumentech
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.01.2013 10:22
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Zapište číslici "pět".
Hledání v archivu