Pokus - mrznutí vody
Text dotazu
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat na jeden pokus ohledně mrznutí vody. Do lednice jsem dal vodu (destilovanou) a nechal ji tam celou noc. Ráno jsem přišel a byla zmrznutá. Chtěl jsem aby nezmrzla. Snažil jsem se udělat tento pokus:
http://www.youtube.com/watch?v=p_942SB-GdU . Nejsem si jist v čem dělám chybu. Je možné, že voda právě nesmí být destilovaná. Prosím pošlete mi stručný návod jak si udělat tento pokus. Děkuji moc za radu.
Odpověď
Dobrý den,
základem tohoto pokusu je použití velmi čisté vody, proto jste správně zvolil destilovanou vodu, ale měla by postačit i obyčejná neperlivá pitná voda v neotevřené láhvi (ne minerální voda nebo voda z kohoutku), a dále použití čisté láhve bez jakýchkoliv nečistot či škrábanců. Dejte láhev s vodou do mrazáku (při minusových teplotách ji lze postavit i ven) tak, aby byla v nerušeném stavu, a nechte ji tam několik hodin. Odhadnout přesněji dobu, kdy je již voda v láhvi podchlazená a můžeme ji vyndat, je možné pomocí další láhve s vodou z kohoutku, kterou umístíme do mrazáku spolu s láhví s čistou vodou. Jakmile tato voda zmrzne, čistá voda v láhvi je podchlazená. Někdy je také doporučováno nechat láhev před vložením do mrazáku nějakou dobu "odpočinout", aby se voda v láhvi zklidnila, pak je ale nutné přenést láhev do mrazáku velmi opatrně, aniž byste s ní zatřásl. Láhev můžete v mrazáku čas od času zkontrolovat, je však důležité nechat láhev v klidu a nehýbat s ní. Až bude voda podchlazená, opatrně ji z mrazáku vyjměte. Pak stačí s láhví chvilku jemně třást a voda začne tuhnout.
Pokud Vám voda zmrzla, je možné, že jste ji nechal v mrazáku příliš dlouho, nějakým způsobem došlo k narušení jejího klidového stavu nebo se do vody dostala nějaká nečistota.
Podchlazená (nebo také přechlazená) voda se nachází v tzv. metastabilním stavu, kdy je její teplota sice už pod nulou, ale stále ještě zůstává celá v kapalném skupenství. Tento stav je tím méně pravděpodobný, čím většího přechlazení dosáhnete, případně čím více vody v nádobě máte. S dvoulitrovou PET láhví lze znatelného přechlazení dosáhnout zřídka - a když, tak pouze o několik málo stupňů Celsia. Menší množství vody (řekněme 1 ml) lze ovšem snadno přechladit i na teplotu -10 °C a méně. Drobné kapičky se dají přechladit až o desítky stupňů Celsia.
Přechlazená kapalina je nestabilní. Přítomnost rušivých vlivů (nečistoty,
otřesy) a další chlazení zvyšují společně šanci, že kapalina samovolně přejde do stabilnějšího stavu - zmrzne.
Použité zdroje:
* Technický slovník naučný. P-Q. Praha: Technický dům, 2004. Str. 153. ISBN 80-86044-24-6.
* Universum: všeobecná encyklopedie. 7. díl, Or-Q. Praha: Odeon, 2001. Str.
335. ISBN 80-207-1069-8.
* http://van.physics.illinois.edu/qa/listing.php?id=1618
* http://fyzweb.cz/odpovedna/index.php?id=4322
* http://cs.wikipedia.org/wiki/P%C5%99echlazen%C3%A1_voda
* http://en.wikipedia.org/wiki/Supercooling
Obor
Fyzika a příbuzné vědy
Okres
--
Knihovna
Národní knihovna ČR
Datum zadání dotazu
10.02.2011 11:13
Přidat komentář
Pokud chcete přidat komentář, zadejte jej do formuláře níže. Nejsou povoleny žádné formátovací značky. Adresy na web nebo emailové adresy budou automaticky transformovány na aktivní odkazy. Komentáře jsou moderovány.
Kolik je 10 + 4?
Hledání v archivu